Monday, June 11, 2012

KEK KUKUS VELVET HAWFLAKES (ASAM MANIS)

KEK KUKUS VELVET HAWFLAKES (ASAM MANIS)



sblm ni asyik cuba kek lapis bakar,so ari ni sy nk n3 resepi kek lapis kukus pulak,mmg sedap dn gebu.teksturnya pn lembut jer....mmg favourite anak2,ditambah pulak ngn kek yg berwarna warni,mmg membuka selera anak2.tp kali ni sy buat tk letak hawflakes cz stok kt rumah dh abis :-(
resepi ni sy ambil dr myresepi.com, (KAK FIDA)

Bahan-bahan ( loyang 10x7 )

  • 5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
  • 225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)
  • 220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
  • 1 sk rata baking powder*
  • 1 sb ovalette
  • 150 ml susu cair
  • 1/2 sk garam
  • 100 ml minyak jagung/masak
  • 1 sk esen vanilla
  • pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
  • secukup hawflakes (akak gunakan yg sebesar syiling 50 sen)
  1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
  2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
  3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  5. ***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
  6. Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.
  7. Inilah hawflakes yang sebesar syiling 50 sen...
  8. Untuk membuat kek lapis perisa choc dan choc chip...adunan dibahagi dua dan bubuh 2 sb serbuk koko yang dicampur air atau 2 sk choc paste pada 1 bahagian adunan.Tabur choc chip pd lapisan putih ketika mengukus.

2 comments:

  1. happy blogginggg..sedapnyerrr tu..hehe

    ReplyDelete
  2. yup...mmg sedap,thanks ye cz sudi jgk blog sy....heheee

    ReplyDelete