Tuesday, May 8, 2012

Rainbow Cake

sempena birthday my daughter 24 feb yg lps,sy buat rainbow cake.mmg awesome...!!!
budak2 mmg suka sgt ngn kek colourful ni,

kek ala2 Martha Steward ni mmg glamour le skrg ni,harga kt kedai kek blh tahan jg...hampir ratusan ringgit pn ada,kalo dh blh buat sendiri lebih jimat,kan...kan...kan....
jom try resepi Rainbow Cake ni ye,sy amik dr Myresepi.com

RAINBOW CAKE

Bahan-bahan ( Satu Kek Bulat )

  • 2 cawan Tepung naik sendiri (self-rising flour)
  • 1 1/2 cawan gula pasir dikisar halus
  • 5 biji telur ayam (gred B)
  • 250gm butter
  • 550gm buttercream readymade (beli kat kedai jual bahan buat kek)
  • Pewarna (kuning,biru,hijau,ungu,merah,oren)
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 cawan susu pekat + air, sukatan air tak kisah byk mana sbb untuk kurgkan kepekatan susu (untuk moist & lembutkan kek)
  • Sprinkle Star/Beads sebagai hiasan pada cream kek 
 

Cara-cara

  1. Pukul butter dengan gula yang telah dikisar halus selama 15 minit sehingga kembang.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan yang sedang dipukul tadi.
  3. Masukkan esen vanilla. Dan diikuti dengan tepung naik sendiri dan pukul lagi hingga adunan sekata. Masukkan juga susu + air. 

                                                                           

4. Setelah adunan sekata, asingkan adunan ke dalam enam mangkuk yang berlainan / mengikut bilangan warna yang diingini. Campurkan pewarna ke dalam adunan yang telah diasingkan mengikut warna masing-masing. Gaul hingga warna rata. 


5.Setelah habis menggaul untuk semua warna, masukkan adunan ke dalam loyang untuk dibakar.
Adunan hendaklah dibakar selama 15 minit pada suhu 140°c. Apabila adunan telah masak, sejukkan terlebih dahulu.
 
6. Buttercream perlu dipukul sehingga kembang sebelum disalut pada kek. Antara lapisan kek perlu disapu sedikit buttercream supaya lapisan kek melekat antara satu sama lain. 

7.  Salut kek yang telah dilapis antara satu sama lain tadi, hingga rata dan hias mengikut kreativiti anda

                                                                    

No comments:

Post a Comment