Thursday, September 27, 2012

Tie Dye Muffin & Perbezaan Muffin dan Cupcake

Assalamualaikum...

cuaca kt tempat sy yg tk menentu minggu ni mnybbkn semua aktiviti terhad dan jg en hubby yg masih outstation...aktiviti mengambil tempahan kek pn turut terbantut....hehehe..
Dari kelmarin putera kesayangan ku demam,batuk,selsema....kasihan btl anak ibu ni,dh ler ssh nk mkn ubat,ikut mood dan ikut jenis ubat,kalo yg manis2 tu dia nk...lambat le sembuh camni...!
Smlm si kecik tu minta muffin for breakfast,sy pn kelam kabut le buat slps hantar kakaknya ke sekolah trus masuk dapur mem'baking',siap request nk muffin warna-warni tu....
Alhamdullilah,lps siap trus si kecil mkn dgn seleranya w/pn badan kurang sihat,terharu btl tgk si kecil ni demam cz slalunya dialah yg paling aktif kt rmh ni.tk pandai duduk diam,ada je yg nk dibuatnya....
Ya Allah,Moga anakku cepat sembuh,Amin....





Resepi Muffin ni sy ambil dr blog ni http://resipicitarasawan.blogspot.com

Tie Dye Muffin

Bahan-bahan:
 250gm tepung self raising
30gm tepung jagung
20gm susu tepung
1 sudu teh baking powder
3 biji telur
125gm gula
150ml susu cair
100ml mentega cair

pewarna hijau,kuning,biru dan kuning

Cara-cara

1. Ayak bersama tepung self raising,tepung jagung,susu tepung dan baking powder
2. Pukul telur dan gula hingga kembang.Masukkn tepung sedikit2 selang seli dengan susu cair.
3. Kemudian masukkan mentega cair,gaul hingga rata gunakn senduk kayu.
4. Bahagikan kepada 4 bahagian dan warnakn
5. Masukkan adunan berlainan warnaberselang seli memenuhi 3/4 cawan kertas
6. Bakar pada suhu 200c selama 20minint atau hingga masak

ok,skrg nk share ckit informasi yg sy dpt kt blog ni http://fiedafrieda.blogspot.com

Perbezaan Muffin dan Cupcake


PERBEZAAN 1
 yang jelas dan senang untuk difahami ialah CUPCAKES mempunyai frosting (icing) manakala MUFFIN tidak. Biasanya MUFFIN adalah lebih berkhasiat dan disediakan untuk makan pagi /breakfast berbanding CUPCAKES yang disediakan untuk majlis keraian tertentu seperti majlis kahwin/tunang/akikah. 





PERBEZAAN 2
 cara penyediaan muffin adalah berbeza dengan cupcakes;

MUFFIN
1) cara penyediaan MUFFIN adalah lebih kurang sama seperti membuat biskut.;
 campurkan bahan kering dahulu baru sebatikan dengan bahan basah. Sebatikan dengan hanya menggunakan spatula shaja sudah memadai.-jgn over mix kerana boleh menghasilkan gluten dan rongga udara. 

2) MUFFIN dibakar dengan suhu tinggi 180c-200c (20-25min)  bergantung kepada saiz muffin.
 
 
CUPCAKES
1)cara penyediaan CUPCAKES adalah sama seperti penyediaan membuat kek. 
butter/marjerin dipukul sebati sebelum dimasukkan gula (dipukul supaya udara & lemak bergabung , kemudian baru masukkan telur , tepung, serbuk penaik dan sestengah ditambahkan susu).

2) CUPCAKES dibakar dengan suhu seperti penyediaan kek-180c (20-25min).



PERBEZAAN 3
ADUNAN MUFFIN & CUPCAKES;


MUFFIN
Perbezaan yang ketara bagi MUFFIN ialah tekstur adunan adalah lebih keras & crumble . Jika diperhatikan adunan muffin akan menggunakan lebih partisi tepung dan hanya sedikit telur digunakan. (biasanya untuk satu adunan hanya 1 biji telur digunakan). Kebiasaannya muffin akan ditambahkan dengan buah kering seperi kismis /badam/kekacang / choc chip. Tekstur MUFFIN  yang kasar menggunakan gula kasar dan bukan gula halus seperti penyediaan kek . MUFFIN dikategorikan sebagai lebih berat & padat berbanding CUPCAKES. LEBIH BANYAK TEPUNG DIGUNAKAN UNTUK MENGHASILKAN MUFFIN YANG CEPAT & MUDAH.

CUPCAKES
Cupcakes mempunyai tekstur adunan yang lebih soft & moist berbanding dengan MUFFIN. istilah gebu biasanya mengikut kepada partisi telur , tepung & susu yang digunakan dalam adunan CUPCAKES. seringkali org menggunakan kaedah pembuatan kek untuk menghasilkan  MUFFIN. yang ternyata kalau asalnya resepi, muffin adalah lebih keras & padat. 
CUPCAKES have less denser rather than MUFFIN. 
 
 
KESIMPULANNYA;


a CUPCAKES is like a cake,


 while a MUFFIN is like a BREAD.



(PUTERA PUTERI KESAYANGAN KU)


No comments:

Post a Comment