Thursday, September 13, 2012

KEK LAPIS EVERGREEN (VERSI BAKAR)

Assalamualaikum...

jom cuba kek lapis evergreen versi bakar pulak,



Sumber Resepi : DapurKu SaYang (kek lapis evergreen)

bahan-bahan : Loyang 8" x 8"
  • 10 biji telur gred A
  • 450 g  mentega berkualiti tinggi 
  • 200 g tepung hongkong/gandum
  • 100 g serbuk horlicks
  • 160 g gula halus (sudah dikurangkan)
  • 1 botol kecil pandan paste
  • 1 sudu besar ovallette
  • 340 g susu pekat manis
  • 1 tin kecil serikaya
  • 100 g serbuk santan
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Cara -cara :
  1. Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang. (high speed)
  2. Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat hingga putih berkrim. Kemudian masukkan serbuk santan dan putar lagi hingga sebati.
  3. Satukan adunan telur dan mentega tadi. Sebatikan.
  4. Setelah itu masukkan serikaya, pes pandan dan horlicks. Gaul-gaulkan sebati.
  5. Akhir sekali masukkan tepung dan esen vanilla. Kacau hingga betul-betul sebati.
  6. Sediakan loyang yang telah disapu dengan mentega disekelilingnya. Tuangkan sedikit adunan dan ratakan (anggaran 5 sudu makan). 
  7. Bakar lapisan pertama sehingga bertukar warna keperangan (dengan menggunakan api atas). Ulangi proses hingga habis.
  8. Untuk lapisan terakhir, bakar sekejap dengan menggunakan api atas sehingga keperangan dan barulah dipasangkan api bawah selama 10 minit. 
  9. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
  10. Cara-cara menyimpan kek : alaskan dengan kertas serap minyak, balutkan dengan cling wrap dan simpan dalam bekas yg bersesuaian. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk. 

No comments:

Post a Comment