jom cuba kek lapis evergreen versi bakar pulak,
Sumber Resepi : DapurKu SaYang (kek lapis evergreen)
bahan-bahan : Loyang 8" x 8"
- 10 biji telur gred A
- 450 g mentega berkualiti tinggi
- 200 g tepung hongkong/gandum
- 100 g serbuk horlicks
- 160 g gula halus (sudah dikurangkan)
- 1 botol kecil pandan paste
- 1 sudu besar ovallette
- 340 g susu pekat manis
- 1 tin kecil serikaya
- 100 g serbuk santan
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara -cara :
- Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang. (high speed)
- Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat hingga putih berkrim. Kemudian masukkan serbuk santan dan putar lagi hingga sebati.
- Satukan adunan telur dan mentega tadi. Sebatikan.
- Setelah itu masukkan serikaya, pes pandan dan horlicks. Gaul-gaulkan sebati.
- Akhir sekali masukkan tepung dan esen vanilla. Kacau hingga betul-betul sebati.
- Sediakan loyang yang telah disapu dengan mentega disekelilingnya. Tuangkan sedikit adunan dan ratakan (anggaran 5 sudu makan).
- Bakar lapisan pertama sehingga bertukar warna keperangan (dengan menggunakan api atas). Ulangi proses hingga habis.
- Untuk lapisan terakhir, bakar sekejap dengan menggunakan api atas sehingga keperangan dan barulah dipasangkan api bawah selama 10 minit.
- Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
- Cara-cara menyimpan kek : alaskan dengan kertas serap minyak, balutkan dengan cling wrap dan simpan dalam bekas yg bersesuaian. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment