Masih berfikir2 nk buat apa utk minum ptg ni? Jom cuba resepi samosa ni,mmg agak mudah.Inti nya sama mcm inti karipap,kulit pulak mnggunakn kulit popia segera yg blh didpti kt kedai....senang kn ^_^
Cara melipat samosa blh tgk blog ni http://rozzan.blogspot.com/2007/06/samosa.html
siap ada picture step by step lg,mmg best lah...thanks ye empunya blog...hihi
Bahan-Bahan Inti
500 gm daging cincang/kisar
2 biji bawang besar dipotong dadu- kalau saiz yg kecil gunakan 3 biji
4 ulas bawang putih
2 sm halia
5 sudu besar (bumbung) rempah kari
* Kisar b.putih & halia dgn sedikit air dan campurkan rempah kari.
2 biji kentang
1 btg lobak merah (yg kecil)
4 sudu besar jagung biji (whole kernel corn)
4 sudu besar kacang pis
sedikit daun sup/bawang atau daun ketumbar
sedikit garam
1 sudu bsr minyak sapi (optional) dicampur dgn secukup minyak- utk menumis
1 paket kulit popia
Nota: Anda juga boleh gunakan kentang & kira-kira 500 gm sayur campur (mixed vege)
Cara Memasak Intinya :
Panaskan
minyak dan tumis bawang besar yg dipotong dadu. Biarkan sehingga bawang
layu sedikit. Kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga garing.
Sesudah itu, masukkan daging cincang bersama kentang dan lobak merah.
Tambah sedikit air jika perlu dan biarkan sehingga kentang empuk. Akhir
sekali masukkan jagung, kacang pis, daun sup/bawang dan garam. Kecilkan
api dan biarkan bahan kering sedikit sebelum diangkat dan disejukkan.
Pssstt...samosa sy agar kurus2 sbb ltk inti ckit,first time melipat samosa jd ltkkn intinya ckit takut terburai pulak cz asyik buka tutup lipatannya (sy bdk br blaja ;-) ....next time blh lbhkn intinya....!
Thursday, September 13, 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment