Firstly nk bgtau kt semua yg sedang baca blog sy ni, laptop sy ada masalah dgn huruf M, setiap kali sy tekan key "M" kluar berderet-deret huruf tu........ sy pn cuba membaikinya sendiri dengan mencungkil pad "M" tu dan keluarkan habuk-habuk yg melekat,harap-harap tkder la typing error MMMMMMM hokeh.
Kalo ternampak M berdouble tu,sila ABAIKAN ye..thanks,huaaawahhh
Apa menu ptg kawan-kawan hari ni? Sy menunaikan permintaan anak dara sy yg nk makan kuih keria a.k.a kuih gelang. Resepi tradisional yg sgt simple dan mmg memikat selera petang, sambil makan-makan minum bersama air teh yg manis-manis buah,Alhamdullilah nikmatnya.....
Bahan-Bahan (Kredit : KUIH KERIA KAK YATIE )
- 500 gm keledek putih/kuning (bukan yg kaler oren ya)
- 1 cawan tepung gandum
- garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
- 1 cawan gula-
- 1/2 cawan air
- Keledek di buang kulit dan di potong kecil.
- Masukkan keledek,garam dair secukupnya di dalam periuk.
- Rebus hingga lembut.
- Toskan airnya dan hancurkan keledek hingga lumat semasa masih panas lagi. Sejukkan dulu.
- Gaulkan dengan tepung dan uli menjadi gegelang kecil.
- Goreng hingga kuning keemasan.
- Angkat dan toskan minyak.
- Masak bahan salutan gula hingga mendidih dan pekat.
- Tutup api dan masukkan kuih. Gaulkan perlahan sehingga semua kuih bersalut gula.
- Kacau rata hingga gula melekat pada kuih dan hidangkan
No comments:
Post a Comment