Sunday, May 12, 2013

Resepi Ayam Dendeng Pandan

Selamat Hari Ibu utk semua sahabat yg berkunjung ke blog sy ^_^... Apa menu tghari ni? Ayam lagi ke? Dah tkder idea nk masak ayam apa? Jom cuba menu Ayam Dendeng Pandan ni,mmg sedap....kalau makan bertambah-tambah nasi, nk mkn ngn roti pn boleh juga...

Resepi Ayam Dendeng Pandan
Sumber : Sinar Kehidupanku dan Kak Ummi

Bahan:-Bahan.
  • 1 ekor ayam
  • sedikit kunyit serbuk dan garam utk goreng ayam
  • 2 batang serai - diketuk
  • 2 sudu besar cili kering yang dikisar
  • 2 sudu besar rempah kari daging
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 2 sudu besar kicap pekat manis
  • 1/4 cawan gula melaka yang dihancurkan
  • 3 sudu besar gula pasir
  • garam secukup rasa
  • sedikit air (jika perlu)
  • 1-2 helai daun pandan - disimpul
  • 1/2 cawan bawang goreng
  • minyak masak secukupnya
Bahan Kisar:-
  • 8 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 labu bwng besar (Yatie tambah)
  • 1 cm lengkuas
  • 2 cm halia
Cara Memasak:-
  1. Ayam di potong 12, cuci bersih dan toskan. Gaul dngn sedikit garam dan kunyit.
  2. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam separuh masak. Ketepikan
  3. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 1/4 cawan dan tumiskan bahan kisar serta cili kering dengan api sederhana perlahan hingga pecah minyak.
  4. Masukkan serbuk kari daging, serbuk ketumbar, kacau rata. (masukkan sedikit air jika terlalu kering)
  5. Masukkan gula melaka, gula pasir, kicap manis dan garam secukup rasa. Seimbangkan rasa.
  6. Masukkan ayam dan daun pandan, gaul rata. Masak hingga ayam benar2 bersalut dan sedikit kering atau pecah minyak.
  7. Tutup api dan tuangkan bawang goreng. Gaul rata-rata menyelaputi ayam. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment