Resepi Ayam Dendeng Pandan
Sumber : Sinar Kehidupanku dan Kak Ummi
Bahan:-Bahan.
- 1 ekor ayam
- sedikit kunyit serbuk dan garam utk goreng ayam
- 2 batang serai - diketuk
- 2 sudu besar cili kering yang dikisar
- 2 sudu besar rempah kari daging
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 2 sudu besar kicap pekat manis
- 1/4 cawan gula melaka yang dihancurkan
- 3 sudu besar gula pasir
- garam secukup rasa
- sedikit air (jika perlu)
- 1-2 helai daun pandan - disimpul
- 1/2 cawan bawang goreng
- minyak masak secukupnya
- 8 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 labu bwng besar (Yatie tambah)
- 1 cm lengkuas
- 2 cm halia
- Ayam di potong 12, cuci bersih dan toskan. Gaul dngn sedikit garam dan kunyit.
- Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam separuh masak. Ketepikan
- Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 1/4 cawan dan tumiskan bahan kisar serta cili kering dengan api sederhana perlahan hingga pecah minyak.
- Masukkan serbuk kari daging, serbuk ketumbar, kacau rata. (masukkan sedikit air jika terlalu kering)
- Masukkan gula melaka, gula pasir, kicap manis dan garam secukup rasa. Seimbangkan rasa.
- Masukkan ayam dan daun pandan, gaul rata. Masak hingga ayam benar2 bersalut dan sedikit kering atau pecah minyak.
- Tutup api dan tuangkan bawang goreng. Gaul rata-rata menyelaputi ayam. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment