Wednesday, October 23, 2013

Agar-agar Santan

Assalamualaikum,

Nak share satu lagi resepi agar-agar,sesuai di makan sejuk-sejuk...mmg enak dan menyegarkan.






RESEPI AGAR-AGAR SANTAN
Sumber : CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Olahan : http://mynewcubicle.blogspot.com/
- 1 paket agar-agar serbuk 10gm @ 11gm
- 1 liter air ( 4 cawan air)
- 200gm gula pasir (lebih kurang 1 cawan)
- 250 ml santan pekat (saya guna 100 ml santan pekat kara dan selebihnya tambahkan air)
- 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
- Secubit garam
- beberapa titis pewarna hijau dan perisa pandan
- 2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan




Cara-cara:
  1. Masak 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar hingga gula larut.
  2. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan perisa pandan serta pewarna hijau. Masukkan juga simpulan daun pandan.
  3. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
  4. Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan umpphhh bila masuk ke tekak..heheheeee...

No comments:

Post a Comment