Nak share satu lagi resepi agar-agar,sesuai di makan sejuk-sejuk...mmg enak dan menyegarkan.
RESEPI AGAR-AGAR SANTAN
Sumber : CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Olahan : http://mynewcubicle.blogspot.com/
- 1 paket agar-agar serbuk 10gm @ 11gm
- 1 liter air ( 4 cawan air)
- 200gm gula pasir (lebih kurang 1 cawan)
- 250 ml santan pekat (saya guna 100 ml santan pekat kara dan selebihnya tambahkan air)
- 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
- Secubit garam
- beberapa titis pewarna hijau dan perisa pandan
- 2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan
Cara-cara:
- Masak 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar hingga gula larut.
- Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan perisa pandan serta pewarna hijau. Masukkan juga simpulan daun pandan.
- Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
- Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan umpphhh bila masuk ke tekak..heheheeee...
No comments:
Post a Comment