minggu ni bermulalah cuti persekolahan,tentu ramai yg amik kesempatan ni utk gi bercuti @ balik kampung.Sy belum lg ada perancangan utk bercuti atau kemana-mana,hanya duduk di rumah.Macam biasa utk mengisi masa lapang dan mengisi perut.Sy cuba pulak resepi kek lapis kastard pandan ni.Mmg sedap aroma pandan,membuka selera,sekali-sekala tk terasa makan kek,mcm mkn kuih tradisional pn ada...hihi
ok,jom cuba resepi ni ye,sedap lg kalo mkn ketika kek sejuk...
KEK SPAN PANDAN
by : Sweet 4ever
150 gm tepong super fine - ita guna tepung kek
150 gm gula kastor
5 biji telur telor gred A
1 sudu besar ovalette
80 ml air daun pandan - ita ganti susu segar
80 ml minyak / mentega cair
1 sudu teh pes pandan
1 sudu teh baking powder
sedikit pewarna hijau
Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita mendap atau turun atau penyek
KASTARD PANDAN
(A)
180 gm gula kastor
500 ml air pandan- \guna pandan paste + air
1 sudu makan serbuk agar-agar segera (instant jelly) - guna 10 gm dlm peket
(B)
400 ml santan pekat - 200 gm santan kotak + 200 ml air (kacau sebati)
85 gm tepung Hoen Kwee hijau/putih
1 atau 1/2 sudu teh pewarna hijau epal
Secubit garam
Untuk hiasan: 1 cawan kelapa kering
· untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan
(A) dalam periuk. masak atas api sederhana hingga mendidih. kacau hingga gula
hancur.
· satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul
rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
· kacau atas api sederhana hingga adunan pekat
dan mendidih.
· sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis
loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
· letakkan satu lapisan kek span dalam acuan.
tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
· letakkan lapisan kedua kek span dan tuang
lagi kastad.
· hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar
kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti
sejuk
· keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan .
salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..
ya allah dapnyeeee hehe bookmark!!!
ReplyDeletemmg sedap....try ler mmg berbaloi...^_^
Delete