Tuesday, November 13, 2012

Kek Lapis Pandan ( Pandan Layer Cake)

Assalamualaikum,

minggu ni bermulalah cuti persekolahan,tentu ramai yg amik kesempatan ni utk gi bercuti @ balik kampung.Sy belum lg ada perancangan utk bercuti atau kemana-mana,hanya duduk di rumah.Macam biasa utk mengisi masa lapang dan mengisi perut.Sy cuba pulak resepi kek lapis kastard pandan ni.Mmg sedap aroma pandan,membuka selera,sekali-sekala tk terasa makan kek,mcm mkn kuih tradisional pn ada...hihi



ok,jom cuba resepi ni ye,sedap lg kalo mkn ketika kek sejuk...

KEK SPAN PANDAN
by : Sweet 4ever

150 gm tepong super fine - ita guna tepung kek
150 gm gula kastor
5 biji telur telor gred A
1 sudu besar ovalette
80 ml air daun pandan - ita ganti susu segar
80 ml minyak / mentega cair
1 sudu teh pes pandan
1 sudu teh baking powder
sedikit pewarna hijau

Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)

Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau.Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 5 minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
Sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita mendap atau turun atau penyek




KASTARD PANDAN

 (A)
180 gm gula kastor
500 ml air pandan- \guna pandan paste + air
1 sudu makan serbuk agar-agar segera (instant jelly) - guna 10 gm dlm peket

(B)
400 ml santan pekat - 200 gm santan kotak + 200 ml air (kacau sebati)
85 gm tepung Hoen Kwee hijau/putih
1 atau 1/2 sudu teh pewarna hijau epal
Secubit garam

Untuk hiasan: 1 cawan kelapa kering



·  untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. masak atas api sederhana hingga mendidih. kacau hingga gula hancur.
·  satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
·  kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
·  sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
·  letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
·  letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
·  hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
·  keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..

2 comments: