Monday, June 11, 2012

Yong Tau Foo Sup Perantau

mood nk mkn hidangan tempat sendiri,nk cari kt cni mmg mustahil,so reka resepi sendiri dgn bahan2 yg blh didapati kt tempat sy ni...owhhh..nasib si perantau....

bahan-bahannya sy gi giant beli beberapa jenis fish kek,fish ball,crab ball,crabstick dan mcm lg ler...ntah tau namanyer..beli yg jenis timbang tu ye,blh campur2.dan jg bihun sepaket rendam dan celur dahulu ye.

BAHAN SUP : tumis bawang putih dan halia ngn minyak ckit,masukkn air dan kiub pati ayam.bila air mendidih,masuk semua bahan2 yg dibeli td,fish kek,fish ball dll.rebus hingga lembut,masukkn daun sup skali ye.

BAHAN UTK SOS : sos ni sy blaja dr seorg kakak kt rumah lama sy,kakak ni mmg buat bisnes jual kuih.so menuntut ckit ilmu dr dia...hehehe.bahan-bahannya:
-10 tangkai cili kering
-2 biji bwg putih
-3 sd besar cili sos
-sedikit gula melaka
-sedikit air asam jawa
-sedikit garam & gula (jika perlu)
cara membuatnya, kisar cili kering ngn bwg putih,masukkn dlm periuk,ltkkn sedikit air asam jawa.
dh mendidih ckit,masukkn gula melaka,cili sos,garam dan gula secukup rasa.
blh perasakn ikut citarasa sendiri ye.

taburkn sedikit kacang tanah yg di tumbuk.....



No comments:

Post a Comment