Friday, June 29, 2012

Resepi Pulut Kuning

Resepi Pulut Kuning Mak Saya...

- 4 cawan beras pulut
- 4 cawan santan pekat (sy selalu guna santan kotak KARA)
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- sedikit garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Rendam pulut bersama serbuk kunyit lebih kurang 1-2 jam atau sehingga pulut bertukar warna kuning
  2. Cuci dan toskan pulut dan kukus hingga 1/2 masak
  3. Setelah 1/2 masak keluarkan dari kukusan dan masukkan dlm bekas. Kemudian tuangkan santan yang dicampurkan secukup garam ke dalam pulut tadi dan gaul hingga rata
  4. Masukkan semula ke dalam kukusan dan kukus hingga masak 


sedap di makan dgn kari,rendang,sambal atau apa jua jenis masakn mengikut citarasa sendiri.

No comments:

Post a Comment