smlm sibuk menyiapkn kek hari ibu utk diri sendiri...waaa...blh lak camtu ek.semestinya kek coklat kegemaran my family,
dh jemu mkn kek coklat moist,jom kita cuba kek span coklat pulak,resepi ni sy amik dr Myresepi.com
KEK SPAN COKLAT (SPONGE CAKE)
Bahan-bahan ( 1 biji kek 1/2 kg kot )- Bahan A
- 4 biji telur(elok gred B,klu saiz kecik lebihkan sebiji)
- 120g gula kastor(klu xde gula kastor,amik gula biasa then blend kering smpai halus)
- 1 camca besar ovallate(xbuh pun xpe,tp sy buh jer..ada stok kat dapur)
- 1 camca besar mayonis original yg putih(xbuh pun xpe,tp sy tetap buh gak,dh ada stok kan)
- ----
- Bahan B (satukan semua n ayak)
- 80g tepung gandum
- 20g serbuk koko
- 20g tepung jagung
- 1 camca teh baking powder
- ----
- Bahan C
- 65g butter cair-sejukkan dulu (sy ganti dgn minyak masak je)
Cara-cara
- Satukan semua bahan B n ayak 5 kali.ketepikan
- Satukan semua bhn A dlm 1 mangkuk n putar dgn mixer smpai jd putih gebu.dlm 15 minit gak la.sy pakai hand mixer je n guna kelajuan paling maksimum.msti guna kelajuan maksimum klu tdk, x jadi putih gebu.(sblm ni sy penah buat guna kelajuan yg minimum sbb hand mixer sy tu bising sgt...lama sy putar tp xjd putih sbbnya xguna laju maksimum,kesudahannya kek sy xjd gebu pun).jgn takut2 guna high speed,pedulikkan kebisingan itewww
- Kemudian tambah bahan B yang telah diayak tadi.campak sumer skali,putar lagi smpai sebati 2,3 minit jer
- Pastu tmbah bahan C plak. Putar lg 2,3 minit.siap adunan kek
- lumur loyang dgn minyak n tabur tepung gandum,ketuk2 sikit supaya tepung rata...barulah tuang adunan kek. Sy guna loyang bulat 9 inci n sy terpaksa buat 2 adunan utk dptkan 2 layer tu.sbb nipis utk dibelah 2.try le masukkan dlm loyang kecik utk bg tebal,boleh la belah 2 xpyh buat 2 adunan dh,tp takut plak risiko kek jd merekah ke hape guna loyang kecik 2.huhu..tang saiz loyang ni sy xberapa pandai.huhu.mtk maap kwn2 sumer.setahu sy adunan kek xbleh lebih separuh dr loyang
- Pastu bakar le mcm biasa..PREHEAT DULU oven tau dlm 15 minit.klu oven sy,sy guna suhu 170⁰C selama 45 minit guna api atas bawah.lps 45 min, cucuk dgn lidi utk test,klu xmsk lg tambah le masa kejap.jgn duk buka tutup oven nnti kek jd mendap.
- Lepas siap masak,terus keluarkan dr oven n hentak 2,3 kli perlahan2 n telengkupkan/terbalikkan atas redai dlm 10 minit (ala2 buat mcm kek chiffon).
- Lepas tu barulah lalukan hujung pisau di sekeliling kek utk longgarkan kek dari acuan n then terbalikkan semula..masa ni pepandai la korang buat nk bg kek tu keluar dr loyang tu.senang je dia loose sendiri lps lalukan hujung pisau tu
- Utk cream kat atas tu sy bantai guna sebuku buttercup,100g gula yg diblend halus..putar semuanya sampai gebu.lepas tu tambah 100g coklat masakan yang dicairkan(nk ganti serbuk koko pun xpe dlm 2 camca besar)..putar lg smpai sebati-sy rasa ada lg resepi buttercream lain yg lebih baik.ni b.cream emergency pakai yg mana ada kat dapur je.hehehehe
- Coklat yang kerinting2 kat atas tu cara nak buat nye senang je..amik coklat bar(belasah je coklat masakan)..then parut.bkn pemarut lubang halus2 yang parut nenas utk buat jem nenas tu tau..parut yg org guna utk buang kulit kentang,kulit timun batang..ha..parut je cam nk buang kulit kentang tu ha..nnti dia otomatik kerinting sendiri.
- **mtk maap guna ayat sendiri,sy xtau kat mana dh sy amik resepi ni terpaksa bina ayat sndiri.klu xpaham, tanya lah yek..msti ada yg pelik guna mayonis dlm kek ni kan..sy pun xbrp pasti ape fungsinye..ikut je resepi.sy penah buat xbuh mayonis,kek span tu jd kering mcm roti coklat..bila guna resepi yg ada mayonis ni,kek tu mcm lembab ckit..penah dgr kek buh cuka atau jus lemon tak?ha..fungsi dia mcm tu la kot.hehe..pepandai aku je buat conclusion
ni la kek hari ibu saya...(mother's day cake),utk topping sy ltkkn coklat ganache.nk letak buttercream pn blh.
resepi coklat ganache :
300g dairy milk/ fresh cream
500g coklat
30g butter (1 sudu besar)
-panaskn susu sebentar,dh agak2 panas tutp api.masukkn coklat yg dh dipotong kecil2.
-masukkn butter,kacau sehingga semua hancur.
-sejukkan sebentar pastu blh la sapu atas kek yg dh disejukkn dahulu.
mmg lembut kek ni,sedap....lain kali blh try perisa pandan,strawberry atau masukkn vanila utk vanilla sponge cake.Lastly,nk share poem utk ibu2 semua...miss my mak.....!
No comments:
Post a Comment