BUBUR PULUT HITAM
Assalamualaikum,
Selamat tahun baru kepada semua sahabat2 yang sedang membaca blog saya... ^_^
Sebagai pembukaan tahun baru ni sy mencuba resepi all time favourite ni,bubur pulut hitam.Ini adalah kali pertama sy cuba buat cz selalunya makan mak yg buat, setiap kali tgk mak buat kt dapur,tkder sukatan yg tertentu,mak sy pakai agak2 jer....biasa la org lama...sy ni pulak tk pandai nk mengagak sukatan ni...
So sy pn menggunakan khidmat pakcik google bg mendptkan resepi,sy guna resepi kak nor secubit garam,
ni resepinya
Bubur Pulut Hitam
Resepi : Kak Nor - Secubit Garam
Bahan :
1 cawan beras pulut hitam ~ direndam ( lagi lama lagi elok )
6 cawan air
5 sudu besar gula
sedikit gula nisan
secubit garam
3/4 cawan santan fresh
2 helai daun pandan
sedikit santan fresh ( extra )
Cara:
Masak beras pulut hitam bersama air dan daun pandan hingga beras empuk (dgn api sederhana).
Masukkan gula, gula nisan dan secubit garam.
Masak lagi hingga gula hancur.
Kemudian masukkan santan dan masak seketika lagi.
Padamkan api.
Hidangkan dlm mangkuk dan masukkan sedikit santan fresh diatasnya.
*** Tips bubur pulut hitam yang sedap: beras mestilah betul-betul
kembang (pecah dan tiada rupa beras lagi)sebelum dicampurkan santan.
*** Bubur yang lebih lemak, lebih sedap. Untuk menjaga kesihatan, gantikan sebahagian santan dengan susu cair. (sumber : periuktanah.blogspot)
*** Bubur yang lebih lemak, lebih sedap. Untuk menjaga kesihatan, gantikan sebahagian santan dengan susu cair. (sumber : periuktanah.blogspot)
No comments:
Post a Comment