PIZZA MUDAH
UNTUK MEMBUAT DOH:
500gm tepung gandum
11gm yis segera (selalunya yis satu peket memang 11 gm)
1 sudu teh gula
1 sudu teh garam
1 sudu mkn marjerin ( tak dak marjerin kat rumah, Yatie guna
butter)
1 cawan air suam (mesti suam fungsinya untuk mengaktifkan
yis)
1/2 cawan minyak
CARA-CARA:
Gaul rata semua bahan untuk
doh sehingga lembut. Bagi sesiapa yang ada mesin pembuat roti senang. Masukkan
semua & putar. Bagi yang tak ada tu, uli jangan tak uli. Sekurang-kurangnya
30 minit.
Ketepikan adunan & pastikan ditutup dengan kain lembab.
Biarkan sehingga adunan naik 2x ganda.
Setelah adunan naik, tumbuk-tumbukkan adunan supaya keluar
angin. Rasa-rasa kalau ada geram atau marah kat sesiapa, inilah masanya.
Bahagikan adunan kepada ketulan-ketulan. Ini kena ikut saiz
yang diingini. Bulat-bulatkan ia dan canai menjadi leper
Biarkan doh selama 10 minit barulah dibakar dalam oven 190C
(kalau oven saya) selama 10 minit.
Keluarkan,sapukan dgn tomato puri @ sos tomato pn blh.
Pastu taburkan inti-inti mengikut selera masing-masing.
disini sy ltk cili benggala,bwg besar,sosej,daging kisar, jejari ketam dan jgn
lupa ltkkn cheese ye….nyummmm
yg ni sy buat semasa Anniversary sy yg ke-7...mmg sedap....
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment